top of page

Sportski duh, zašto je važan?


O važnosti sporta i rekreacije postanemo svesni tek kada odrastemo. Svima je dobro poznato koliko fizička aktivnost pozitivno utiče na zdravlje čoveka. Ali, da li je to jedina dobra strana sporta?

Naravno da nije.

Pored toga što se sportom postiže prevencija od od skoro svake bolesti, bavljenje sporom krije i neke druge prednosti.

Primetili ste, sigurno, da sve veći broj roditelja, decu upisuje na neki sport. Naravno, na prvom mestu je želja roditelja da dete održi zdravim, ali, bitno je naglasiti da sport može da pozitivno utiče na psiho-socijalni razvoj deteta. Kod dece se na vreme razvija odgovornost, koja je veoma bitna osobina, jer predstavlja ključ našeg uspeha, na svim poljima, u budućnosti. Pored toga, u najranijem dobu, učimo se istrajnosti i upornosti - nikad ne odustajati od ciljeva, ma koliko put do njihovog ostvarenja bio trnovit i neprohodan. Takođe, kad smo mali, na vreme shvatamo da, kao jedinke, doprinosimo društvu, odnosno, učimo se da cenimo i poštujemo sebe i verujemo u svoje sposobnosti. Učimo se da u porazima, uvek ustanemo, odnosno da budemo čvrste i stabilne osobe, bez obzira na životne okolnosti.

Takmičarski duh, kao nešto što bi u budućnosti čoveka moglo biti veoma bitno, razvija se bavljenjem sportom. Takve osobe će postizati bolje uspehe u školi, na fakultetu, na poslu, odnosno, na svim aktivnostima na kojima treba da se pokaže.

Bavljenjem sportom stičemo prijateljstva. Jedna stara izreka je rekla ovako: ''Čovek je bogat onoliko koliko ima prijatelja''. U skladu s tim, pribegavaju se ili se svode na minimum neke nezdrave navike savremenog čoveka (gledanje tv, sedenje za računarom), a razvijaju se zdrave navike, a i ovo što sam već navela u prethodnom pasusu.

Ako se profesionalno bavimo sportom, a pritom smo dobri u tome, stičemo mogućnost i da putujemo, da upoznamo neke druge ljude, običaje i kulture. Oni najbolji profesionalni sportisti će imati i, možda i najmanje važnu stvar u sportu, a to je finansijsku korist.

Još jedna bitna stvar, a povezana je sa svim o čemu sam već pisala, jeste to da je sport sigurna prevencija rizičnih ponašanja mladih. Sportista neće posezati za cigaretama, neće piti alkohol, neće biti u iskušenju da proba drogu, a takođe, mlada osoba neće ''skrenuti s puta'', odnosno, neće postati loša, konfliktna i problematična osoba.

Jedno istraživanje je pokazalo da sport i fizička aktivnost oslobađa telo od negativne energije. Samo pola sata trčanja dovoljno je da bi se bolje osećali. A usput, smo zdravi i vitki.

Takođe, stičemo naviku da se zdravije hranimo, a onu nezdravu hranu (koja izaziva mnoge bolesti) izbacimo ili svedemo na minimum. Organizam troši puno energije, pa je samim tim veoma bitno čime se hranimo.

Zaključak je da sport i fizička aktivnost ima samo pozitivne strane. Dakle, može samo da nam prija, nikako da škodi. Ekipni ili pojedinačni sport, to je u celoj priči najmanje važno. Važno je na vreme sagledati razloge zbog kojih bi već sutra trebali da krenete da se bavite sportom!

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page