top of page

SAMSUNG GALAXY NOTE 10

E ovako. Pre nego što ću kupiti telefon, bila sam u potrazi za Samsung Galaxy Note 8. Nigde u Srbiji nisam našla nov telefon, a usput sam tražila i Samsung Galaxy Note 9, koga, takođe, nije nigde bilo! Došla sam kući, očajna, jer sam zapela samo za Samsung Note i kažem sebi, znači, to je to, nema mi, bar do iduće godine kupovine Note 10, jer je ovako preskup bio... I tako, par dana me držalo to, baš sam bila neraspoložena.. I na nagovor mojih, zavučem ti ja ruku u moj štek i odlučim da kupim najnovji model! Bio je to februar, negde oko 12-13. Kad sam ga uzela u ruke, tačnije prvi utisak, pala sam na du*pe! Ali, idemo redom!


PERFORMANSE: Ovaj telefon pokreće 7nm Exynos 9825 s 8GB RAM-a i 256GB skladišta za podatke, tj memorije. Osmah sam prodavca pitala za koje tržište je telefon i rekao mi je za evropsko. Znala sam da je Exynos u pitanju. Naravno i proverila sam na licu mesta. Kod mog prethodnog Samsung Note 3, bio je čipset Qualcomm Snapdragon 800 (28nm izrada). Sećam se te 2016, u januaru, kada sam ga kupila, bilo mi je žao što nije Exynos, jer sam bila uverena da su bolji, a sada mi je žao što nije Snapgedon .


Ovaj Exynos 9825 octa-core procesor zasnovan na 7nm procesu, dolazi sa dva prilagođena jezgra sa taktom od 2,7 GHz, dva Cortex-A75 jezgra sa taktom od 2,4 GHz i četiri Cortex - A55 jezgra sa taktom od 1,9GHz.


Fora je, kao što mnogi znaju, što je baš za američko tržište stavljen Qualcom Snapgedon 855 Plus (koji im je i najveća konkurencija zbog Apple). Snapgedon 855 Plus je bolji u pogledu performansi (oko 40MHz brzi RAM, oko 0,63% brži upload, međutim, određena testiranja pokazuju da je brzina rada procesora (odnosno maksimalnom broju operacija koje procesor može izvršiti u jednoj sekundi) na strani Exynosa za 2,64%. Kod tog grafičkog čipa, Exynos dolazi sa ARM Mali-G76 MP12 GPU, ali Snapgedonov [/font]Adreno 640 GPU je snažniji. Sve u svemu, Snapgedon koji ne dolazi za naše tržište je bolji, posebno u pogledu gejminga, mogućnosti povezivanja, u jednoj reči performansi! Međutim i Exynos je veoma snažan, primetno unapređen u odnosu na prethodnika. Zaista nema seckanja, sve otvara brzo, mnogo stvari mi je istovremeno otvoreno.


Zapravo, nisam odmah htela da pišem recenzije kad sam ga kupila (tj posle par dana), jer sam želela da ga maksimalno proučim, istestiram i analiziram, a to ne može za par dana. Opterećivala sam ga novim igricama, aplikacijama i mnogo čemu.


E sad, što se tiče grejanja, na to sam posebno obratila pažnju, jer mi se na Iphone 6 jedno vreme neverovatno grejao, doduše tom telefonu ima 6 punih godina, a treba uzeti u obzir da mu je i dalje originalna baterija. Testirala sam ga u različitim situacijama, Wi FI, 4G, igranje zahtevnih igara, osvetljenje na maksimumu, više aplikacija otvoreno odjednom, video pozive, da li se greje na punjaču i slično. Nisam primetila da se greje značajno, ni u jednom slučaju. Šta više, ugreje mi se ruka, ali ne i telefon. Baš sam gledala na netu da se greje kao šporet, posebno note 10+, međutim, nijednom mi se do sad nije zagrejao u ruci, ali ni na punjaču.


IZGLED I EKRAN: Dizajn je fantastičan, s velikim ekranom od 6.3″ i zakrivljenim na stranicama (što je kod mene bar novost, jer nisam imala pe toga takav telefon sa zakrivljenim ekranom). Ima Corning Gorilla Glass 6 zaštitu s obe strane koja garantuje visok stepen otpornosti. Sa zadnje strane je u nekoj neobičnoj Aura Glow boji, koja liči na sivu, ali nije siva i na svetlosti poprima i neke druge boje, odaje fantastičan osećaj!  Komotno možeš i da se ogledaš u njemu. Ja nisam skidala one fabričke samolepljive maske, ali sam primetila da su leđa magnet za otiske prstiju, koja se baš vide. Kupila sam mu neku jeftinu masku za 300 dinara, čisto da bih ga zaštitila od grebanja nazad, ali osećaj u ruci sa i bez maske nije isti. Šta više, ne sviđa mi se osećaj sa maskom. Ovako, bez maske je izuzetno tanak i lak, a osećaj držanja u ruci je i više nego prijatan. Krajevi su mu staklo i odlično su to spojili sa metalom sa zadnje stranje. Sa leve strane su smešteni tasteri za pojačivanje i smanjivanje zvuka, ali i taster za gašenje/paljenje telefona (otprilike oko 9 mm udaljeno od tastera za smanjivanje zvuka, što je kod mene totalna novost i trebalo mi j neko vreme da naviknem. Sa desne strane nema ništa, a na svim prethodnim modelima je tu bilo dugme za gašenje telefona. Sa donje desne strane smešteni su stereo zvučnici (o kojima ću detaljnije kasnije), skroz desno, gotovo na samom uglu otvor i S-Pen olovka (o kojoj ću, takođe, detaljnije, kasnije), koja se, za razliku od Note 3, uzima tako što se pritisne na njen vidljiv deo (kod Note 3 se izvlači). Sa donje strane, na samoj sredini, smešten USB Type C priključak, koji je, ujedno i priključak za punjenje, ali i priključak za slušalice (što se da zaključiti da ovaj model nema 3,5 mm), što mi je, u početku bilo neobično, a pomalo i krivo (znala sam da nema, nije imala ni devetka), ali kasnije sam navikla. Sa gornje strane mu je mikrofon i ležišta za 2 sim kartice. Ono što pokušavam i dalje da se naviknem jeste Infinity O ekran, tačnije panel sa rupkom za prednju kameru skroz na vrhu, na samoj sredini. U početku mi je bilo neobično, ali sam se navikla. Sa zadnje leve strane nalaze se tri kamere i blic (o kojima ću detaljnije kasnije)... Neki generalni utisak je da mi se dopada dizajn, iako mi je npr Note 3 takođe ogroman telefon, u dužinu skoro istih dimenzija, ali širi od ovog. Ipak, čovek se na sve navikne.


Ekran je odličan, odlična čitljivost, čak i na uglovima!  Kad sam ga prvi put uključila i pogledala u ekran, umalo se nisam onesvestila... Posebno kad sam ga uporedila sa starijim, ali i slabijim modelima, pa to je nebo i zemlja. Pogled, kao kad gledaš kroz kristalno čistu vodu, oštar i sjajan... Ne mogu da objasnim... Premoćno i predobro! Na suncu je čitljivost sjajna. U noćnom režimu (koji mi je uključen zbog štednje baterije, o kojoj ću kasnije), moraš da pojačaš osvetljenje da bi napolju mogao da koristiš telefon... Sve u svemu, fantazija! Boje nisu onako jarke, što je npr bila odlika LG modela telefona, tj. taman su onoliko koliko treba i koliko prija očima.


Zaboravila sam da pomenem da mi je, takođe, bilo neobično izostanak navigacionih tastera (mada nema ni sestrin J8 iz 2018). Sa desne strane se ide unazad (gde je trebalo biti dugme), a sa leve se uključuje Bixby. Na sredini se ide na početni ekran...Sve ovo govorim za samo dno ekrana, gde su prikazane tri crtice koje valjda ''podsećaju'' na te funkcije.

Da se vratim na dimenzije. Mnogo mi bolje prija u ruci, iako je veći od Note 3, nego Note 3, valjda zbog tog Infinity dizajna i bez problema mogu da radim sa njim jednom rukom. Note 3 je ''kriv'' što sam morala da se brzo prilagodim velikim ekranima, jer sam do tad koristila telefone za znatno manjim ekranom.


KAMERA: Glavna kamera 12MP s varijabilnim otvorom blende f/1.5 do f/2.4. Druga 12MP kamera je telefoto kamera otvora blende f/2.1, a nudi 2x optičko povećanje. Te su dve kamere i optički stabilizovane, a imaju i izuzetno brz Dual Pixel PDAF autofokus. Treća, 16MP kamera je širokougaona s otvorom blende f/2.2 i nema OIS. Sve tri kamere snimaju i video do 4K pri 40fps, a glavna i do 4K pri 60fps.


Fotografijama u različitim uslovima osvetljenja i u različitim ''filterima'' su besprekorne! Posebno moram da pohvalim noćni režim. Sa blicom, odlične, kada zumiram, ne gubi se kvalitet fotografije. Slobodno mogu reći, savršenstvo! Video klipovi su odlični u noćnim uslovima i na dnevnom osvetljenju i ovom stavkom sam posebno zadovoljna (i bitna mi je). Slike su oštre, živipisne, ma sjajne u jednoj reči! Upoređivala sam sa drugim modelima prijatelja i bez lažnje skromnosti, jedna od najboljih kamera na telefonima... Npr na najnovijem Iphone-u, slike su fantazija, ali nekako su živopisnije na mom telefonu. Možda je i moj lični utisak. Posebno mi je bitan prelazak, tačnije funkcije (poboljšanje) kod kamera, a to su HDR10+ i OIS, što kod mog starog modela, logično, nije postojalo. Posebno važno kod snimanja videa. Fokus je brz, baš me je i to iznenadilo...


Selfi kamera je, takođe, sjajna, mada nju slabo koristim.


Znači besprekorna kamera, a iskreno, nisam očekivala manje od ovoga na flagship modelu i zadnjem modelu Samsunga iz 2019. godine


Umalo da zaboravim. Odlična mi je opcija zumiranja zvuka, koja kad zumiram kamerom u videu, uređaj valjda pojačava osetljivost mikrofona. Toliko jasno i glasno ''hvata'' neke udaljenje zvuke, šta ko priča, da sam zinula, kada sam sve to čula na snimcima posle.


SOFTVER: Trenutno je instaliran Android 10 sa One UI verzijom 2.1. Uvek prihvatam najnovija ažuriranja, koja donose određena poboljšanja. Sve radi besprekorno, mada, malo, kao da mi se čini da mi je baterija sve ''slabija'' sa svakim ažuriranjem. Ili mi se samo čini.


ZVUK: Zvuk je kristalno čist, jasan i glasan. Podržan je[/font]Dolby Atmos standard prilagođavanja zvuka, Stereo, doduše, a ja nešto nisam ljubitelj stereo zvuka i baš se teško navikavam (novija dva televizora npr)... Toliko nisam naviknuta da mi se čini (možda samo čini) da mi je glasniji zvuk na Note 3, pa i sa sluškama. AKG slušalice koje se priključuju u USB C priključak su mi takođe sjajne, kako njihov izgled (kablovi posebno, koji ovaj put nisu gumirani, a samim tim se i smanjuje mogućnost brzog oštećenja i propadanja), tako i njihova funkcionalnost. Fantastično se sa njima čuje, jasno se pod sluškama ''odvaja'' zvuk iz spoljašnje sredine. Impresivno je kako je Samsung uspeo smestiti slušalicu poziva, koja je ujedno i drugi zvučnik pa i ambijentalni i senzor blizine


BATERIJA: Na ovu stavku ću posebno da dam ocenu! Pre kupovine, videla sam razna, podeljena mišljenja o njoj i opet sam, svesno, kupila telefon. Moje mišljenje je da je baterija mogla i morala biti bolja! Posebno ako se uzme u obzir ekran i mnoštvo, ali stvarno mnoštvo funkcija, morala je biti minimum 4000 mAh. Ali ne, na ovom modelu je 3500mAh, a na Note 10+ je čak 4300 mAh. Pri jakom osvetljenju, u normalnom režimu i nekom većem opterećenju telefona, baterija se ''svuče'' za nekih 6h. Međutim, ja sam podesila noćni režim, trećinu osvetljenja (koje moram da pojačavam kad izađem napolje), podesila štednju energije (znači i performanse su smanjene) i izdrži mi oko 12 do 15 h, pri nekom normalnom korišćenju. Dakle, punjenje jednom dnevno. Međutim, nikada ne dozvolim da padne ispod 10-15%, što opet znači da koji sat duže može da izdrži. Najviše je ''jede'' Wi FI, a dosta manje npr muzika. Sve ostalo u nekim granicama normale. Kad kažem WI Fi, mislim prvenstveno na Google Chrome. Sa njim ponekad imam problema, ako pristupim Internetu iz aplikacije na početnom ekranu (tačnije iz vidzeta), a ne iz prečice na ekranu. Zamrzne i moram da pritisnem power dugme, da se ugasi ekran (ne telefon) i onda proradi. Tako da, baterijom i nisam baš zadovoljna, mada i na Note 3 nije bila drugačija situacija. Da li se oni plaše incidenata kao na note 7 ili gledaju da te tako nateraju da kupiš noviji model (jer, generalno, čim zameniš originalnu bateriju, to više nije isti telefon!). Pri nekom normalnom korišćenju, 10% mi svuče nekad za sat i po, nekad za dva, zavisi šta radim. Ali za svega pola sata svuče, ako radim nešto zahtevnije na njemu. Sve u svemu, morala je biti bolja baterija. Ili sam ja prezahtevna u ovom slučaju.


Brzi 25W punjač u paketu  je došao i baterija se komplet napuni za 1h i 25 minuta. Za pola sata na punjaču napuni se preko 50%. To mi se posebno sviđa, ali sam rekla sa forsiram da ga punim između 20-80% eventualno 10 i 90%


MEMORIJA: Poseduje internu memoriju od 256 GB, bez slota za memorijsku karticu. Međutim, meni ni ne treba više, na Note + imam oko 50gb, pa opet nisam napunila do kraja.


FUNKCIJE: ovde ne znam ni odakle da počnem. Toliko toga ima, da verujem da ću morati nešto da izostavim. [/color] Pa da počnemo: under display čitač otisaka i odličan Always ON prikaz obaveštenja. Čitač otiska prstiju nije spor, kako sam prethodno čitala recenzije. Eventualno možda naspram ostalih modela kao npr OnePlus 7 Pro, ali meni ne deluje spor. Šta više, deluje mi brzo, neuporedivo brže nego na sestrinom Samsungu J generacije. Nova generacija Samsung DeX-a je funkcionalnija i jednostavnija za upotrebu. Obični USB kabal je dovoljan za povezivanje s laptopom ili računaro, na kojem se, pre toga mora instalirati DeX aplikacija.Sve s Galaxya Note 10 prikazaće se na računaru u obliku desktop aplikacije (opcije prebacivanje podataka, čitanje i slanje poruka, prebacivanje podataka između telefona i računara i obrnuto). Ova opcija mi radi  besprekorno! Windows Link je još jedna opcija povezivanja Note 10  s Windows računarom. Reč je o bežičnoj vezi, a kad su telefon i računar jednom upareni, lako je posle na računaru gledati i odgovarati na poruke, gledati multimediju sačuvanu nana telefonu itd. S-Pen olovka je - nikad bolja digitalna olovčica i jedina u eri pametni telefona! Bluetooth, pa žiroskop i akcelerometar, a usput i brza, precizna, pokretanje npr vida u vazduhu, listanje... Jedno malo čudo od olovčice, koju sa posebnim uživanjem koristim!

Takođe ima IP68 sertifikat, znači i na vodu i na prašinu, ali ovu stavku nisam, niti ću ikad testirati. 


OPŠTI UTISAK: Prejaka mašina i nešto ne verujem da ću više ispružiti tako duboko ruku u štek i kupiti aktuelan, tačnije najnoviji model jednog dva, tri najpoznatija brenda na svetu. Kupila sam ga pre pojave i predstavljanja S20 serije. Predobre kamere, zvuk, performanse, mnošto funkcija, prava milina i uživanje u radu sa ovim telefonom.


VRLINE:

- vrhunske performanse

- vrhunske kamere

- odličan kvalitet izrade

- sjajan dizajn

- stereo zvučnici su svima vrlina, pa da stavim vrlinu

- odlične slušalice

- vodootpornost i otpornost na prašinu

- veliki kapacitet interne memorije (256 gb)

- brzo punjenje


MANE:

- mogla je biti bolja baterija, s obzirom da se radi o flagship modelu

- nema 3,5 mm priključak za sluške

- dugme za isključivanje je trebalo ostati sa desne strane, dugo mi je trebalo da naviknem

- drži cenu (mada, ja sam čekala da mu padne cena)

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page